De academie in Hamme is een nieuw, groot gebouw te midden van het marktplein.

Wanneer je binnenkomt, overvalt je een gevoel van ruimte, van creativiteit. Directeur Raf Vandermeule, directeur podiumkunsten (woord, dans en muziek) en directeur van beeldende en audiovisuele kunsten Wim Smet staken de hoofden bij elkaar en werkten de afgelopen tien jaar aan een gemeenschappelijk doel: deze creatieve campus in het midden van de gemeente die officieel openging in april 2022 en die plek biedt aan meer dan 1100 leerlingen.

Bekijk hier het volledige interview

Raf Vandermeule: “We wilden vooral een plaats die openheid, toegankelijkheid en creativiteit uitstraalde. Een plaats waar iedereen zich thuis voelt.”

“We waren op zoek naar een meer dynamische uitstraling, een plek waar er voortdurend beweging is. Nu zitten we samen op de site met de bibliotheek en de twee academies. Onze visie was echt een plek die bruist van creativiteit, kunst en cultuur, ” vult Wim Smet aan.

Hun visie startte 10 jaar geleden. Eerst werd er besproken met de leerkrachten hoe hun ideale klaslokaal eruitzag en wat hun noden waren. Daarna werd geprobeerd met de architecten om deze visie te vertalen naar concrete ruimtes.

“We zien nu al een enorme Impact van die nieuwe leeromgeving op leerkrachten en leerlingen. Na jarenlang gewerkt te hebben in slechte gebouwen, is dit een echte verademing.”, vertelt Raf.

Wim: “De motivatie bij leerkrachten en leerlingen is erg vergroot om naar de academie te komen. Er heerst nu ook een sterk gevoel van samenhorigheidsgevoel ook mede door de warmte die het gebouw uitstraalt.”

Functionaliteit en duurzaamheid stonden hoog op het lijstje van de twee directeurs bij het kiezen van meubilair.

Wim: “Duurzaamheid was zeer belangrijk voor ons bij de aankoop van meubilair. We wilden geen meubels die we na vijf jaar al terug moesten vervangen. We wilden stevige, functionele tafels en stoelen die de sfeer van de academie uitstraalden.

Naar inrichting toe, zijn we vooral op zoek gegaan naar flexibiliteit. Sommige lokalen dienen voor meerdere workshops. Dan is het belangrijk dat we snel kunnen switchen en de tafels op wielen helpen daarbij. Bovendien zijn ze erg licht en kan één leerling ze gemakkelijk zelf verplaatsen.”

Raf: “We hebben ook gekozen voor meubilair dat ook het vrouwelijke benadrukt. We kozen voor ronde vormen. Dat geeft een andere sfeer dan het rechte, het cognitieve. De bloementafels, de deugnietjes: ze zijn atypisch, ze zijn verrassend. Docenten en leerlingen moeten voelen: hier mag het anders zijn, hier mag ik uniek zijn. Zo spreken we ook via die weg het creatieve weer aan.”

Zowel Raf als Wim werken beiden al 30 jaar voor de kunstacademie, ze maakten het hele proces mee en zijn tevreden met het resultaat van vandaag.

Raf: “Deze plaats betekent eindelijk rust voor mij. We hebben ook andere tijden meegemaakt, met veel chaos en les op verschillende plaatsen. Nu is er eenheid. Er waait een wind van samenwerking, creativiteit en rust. Als je in een mooi gebouw komt, met mooi meubilair, dan kom je tot rust.”

Wim: “We zijn echt van een Trabantje naar een Rolls Royce gegaan. Vroeger zaten wij in een oud weeshuis van 150 jaar oud met kleine hokjes, weinig plaats en slechte verwarming. We hebben altijd onze eigenheid behouden: het bieden van een degelijke opleiding maar wel met een familiair karakter, dat moest ook in de nieuwe academie tot uiting komen en dat is helemaal gelukt. Dit gebouw is echt thuiskomen voor mij. Dit is niet mijn werk, maar een tweede thuis.