Op bezoek bij Basisschool Heilige Familie Berchem
Directeur Dirk Billion werkt al acht jaar als directeur lager onderwijs in de school Heilige Familie Berchem, een diverse, kleurrijke school, met heel wat verschillende nationaliteiten, van kleuter tot secundair.
“De visie van onze school zit in onze naam: wij leggen de nadruk op het familiale, een gezellige en warme sfeer zodat kinderen zich veilig voelen. We dragen zorg voor ieder kind zodat het zich kan ontplooien volgens zijn of haar talent of mogelijkheden.”
Oude opstelling voldeed niet meer
De school botst echter op de grenzen van haar inrichting aan. Leerkrachten zetten alles in op differentiatie omdat er nogal wat verschillen tussen de kinderen zitten op leergebied. Dat vraagt echter om coöperatieve werkvormen en die zijn niet mogelijk met de oude inrichting.
“Kinderen verplaatsen zich bij ons vaak naar andere klaslokalen, we hebben ook een klas voor anderstalige nieuwkomers én we proberen heel veel coöperatieve werkvormen in onze lessen te steken: dat vraagt een andere opstelling dan de klassieke banken voor het bord. We botsten op de beperking van onze infrastructuur omdat we vaste banken hadden en kinderen zich daardoor niet goed konden bewegen. We ondervonden dat we vooral een flexibele opstelling willen maken met de school.”
Élke klas aanpakken
De school wil graag elke klas tegelijk aanpakken, maar dat vraagt een groot budget. Dirk ziet het niet goed zitten om alle kosten te spreiden over vijf jaar en zo sommige leerlingen even lang in de koude te laten staan. Dox weet raad.
“Ik was heel blij met het voorstel van Dox om het te bekijken als schoolinrichting as a service, zodat je de hele som niet ineens dient te betalen. Nu betalen wij gewoon elk jaar een bedrag en dat maakt het voor ons mogelijk om onze visie en onze noden meteen te vertalen naar een gehele schoolinrichting. Alle klassen zijn aangepakt én dat binnen ons budget!”
Bloementafels en deugnietjes
De school kiest samen met Dox voor een flexibele leerinrichting. In de leraarskamer begon het hele traject, met één grote bloementafel en enkele aparte hoekjes. De eetzaal is nu een multifunctionele ruimte met eet- en vergaderplekken. In de gangen zijn er zitplekken gecreëerd door enkele poefeneilanden en de klassen staan vol praktische deugnietjes.
“Als kinderen nu uit de klas worden gehaald, moeten ze enkel hun bakje meenemen en dan hebben ze meteen alles bij. Dat vergemakkelijkt de werking in onze school, zowel voor leerkrachten als kinderen.
We hebben heel hard op zorg ingezet: leerlingen werken in kleine groepjes, worden af en toe individueel of in groep uit de klas gehaald. Door de inrichting zijn we gegroeid naar een zeer flexibele leeromgeving waar de kinderen op hun niveau aangesproken worden.”
Er is daarom gekozen om het zorglokaal extra warm in te richten voor een veilig gevoel. Verder wordt aan de oude elementen in de klas een nieuwe draai gegeven.
“Ons schoolgebouw is erg oud, zo zijn er nog tredes in elke klas bijvoorbeeld, waar vroeger de leerkracht op stond. Samen met de Dox hebben we daar leuke oplossingen voor gevonden, want uitbreken was met ons beperkt budget geen optie. De meeste klassen zijn nu omgedraaid, waardoor het verhoogje nu achteraan ligt en vaak gebruikt wordt als leeshoek of zithoek.”
Kies voor experts
Dirk blikt terug op een inspirerende ervaring: “Het was een enorm fijne en professionele samenwerking. Je kan een school niet alleen inrichten, daar heb je hulp voor nodig. En die heb ik gevonden bij Dox. Zij hebben de juiste keuzes samen met mij gemaakt, het was heel fijn om daar het juiste advies te krijgen van experten.”